Европа във Война 1618-1659г.


“ Светът ни се променя… Изминаха дванадесет години, откакто кралят-католик Фелипе подписа мир с еретиците от Ниските Земи…изглеждаше сякаш изтормозените хора ще намерят най–сетне покой…  ала черните облаци на Войната отново надвиват над главите ни… еретиците в Бохемия отказват да признаят благочестивият Фердинанд за свой крал…вълци вият на Изток, жадни да заграбят богатствата на империята… дори онези мерзавци – французите по-скоро ще забият нож в гърба на своите братя католици, отколкото да ни помогнат в тези тежки дни….“

Из Анонимен хроникьор, Виена, 1618г.

Годината е 1618-та…Европа е изправена пред един от най-дългите периоди на конфликти в историята си… милиони ще загубят живота си, стотици села и градове ще бъдат опустошени, армии, невиждани до тогава ще се сблъскат заради амбициите на алчни владетели и пресметливи министри… Защо се стига до там? Кои са виновниците за 41 години войни в Европа? Можела  ли е историята да поеме в друга посока?

Разберете отговорите на 15ти ноември, от 18:00 часа  в 83та аудитория на Софийски Университет „Свети Климент Охридски“(Южно Крило/Исторически факултет, етаж 4)


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: