Битката при Поатие, 1356г.


На тази дата през 1356г. Войските на Едуард Черния Принц разгромяват французите при Поатие, пленявайки френския крал Жан II Добрия. Битката бележи повратен момент в Стогодишната война (1337-1453г.) и води до период на английска експанзия в Гаскония и Нормандия. Битката при Поатие се нарежда сред най-знаменитите сражения на Средновековието, заедно с Ажинкур (1415г.), Креси (1346г.), Рим (537-8г.), Поатие (732г.) и Ахелой (917г.).

В началото на сражението, англичаните изоставят своя обоз, което кара французите да предположат, че враговете им се готвят да напуснат бойното поле. Това води до бърза атака от страна ан френските рицари, посрещната с дъжд от английски стрели. Рицарската броня се оказва непреодолимо препятствие за английските стрелци и те променят тактиката, целейки се в конете на врага. Това дава резултат и няколко последователни френски атаки са отблъснати, не и без помощта на набързо издигнатите от англичаните прегради от набодени в земята колове. Неуспеха на атаките сериозно разколебава французите и последния им щурм, воден лично от крал Жан II не успява да разбие английската линия, в която в ролята на пехотинци са се включили и английските стрелци, чийто муниции били почти изчерпани. В този ключов за изхода на сражението момент отряд английски конници, които Черния Принц държи в резерв прави обход по десния фланг и заплашва да обкръжи френските сили. Крал Жан изпраща назад двамата си по-големи синове и херцога на Орлеан заедно с част от армията. Те успяват да се изтеглят, но самия крал е пленен заедно с голяма част от френската аристокрация.

king-john-france

Френският крал Жан II се предава на английските войски след като заедно с личната си свита оказва сериозна съпротива на враговете си.

Пленничеството на Жан II продължава цели 4 години и едва през 1360г. той е освободен в замяна на 3 милиона екю и целите провинции Гаскония и Аквитания. За Англия откупа е от огромна полза – парите държат английската хазна пълна чак до времето на Хенри V (1413-1422г.)


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: