Битката при Хейстингс, 1066г.


На днешната дата. през 1066г., войските на Уилям I Завоевателя разбиват саксонското войнство на Харолд Годуинсон в битката при Хейстингс и отбелязват повратен момент в развитието на английската история. Някои историци наричат похода на Уилям „последната успешна инвазия  в Британия“ и го определят като отправна точка за съвременната английска държава.

Атаката на нормандската конница

Атаката на нормандската конница

След като побеждава норвежкия крал Харолд Хадрада и брат си Тостинг в битката  при Стамфорд бридж, Харолд Годуинсон поема на юг, през цяла Англия за да посрещне инвазията на Уилям, херцог на Нормандия, който повел войска с цел да свали Харолд от трона и да заеме неговото място кат владетел на Англия. Претенцията на Уилям се свързва с едно обещание, което Харолд му дава като заложник няколко години по-рано, че след смъртта на Едуард Изповедник, Харолд ще преотстъпи наследствените права на Уилям. Когато това не се случва, амбициозният нормандски херцог събира своите рицари и васали и начело на компактен военен контингент преминава Ла Манша и акостира в Есекс, от където се насочва към Лондон.

Схема на битката

Схема на битката

Харолд, научавайки в Стамфорд за пристигането на норманите пришпорва своята армия и само з аняколко дни саксонските сили прекосяват цяла Англия и пресрещат войските на Уилям край Хейстингс. Осъзнавайки, че войниците му са уморени, Харолд избира да заеме по-високата позиция край хълма Калдбек и да изчака норманите да направят първата стъпка. Саксонските сили не разполагат с конница, но пехотата им е съставена от опитни ветерани, част от които са и прочутите саксонски хускарли. Пехотата заема т.нар „стена от щитове“  плътен строй, характерен за военното дело в Англия след изтеглянето на римляните. От своя страна, нормандците разполагат най-вече с конница и стрелци, които, обаче, са принудени да атакуват нагоре по хълма, което сериозно намалява предимството и на двата рода войски.

Уилям открива битката с атака на стрелците, които заради неудобния ъгъл на стрелба нанасят минимални щети на саксонците. Следва атака на нормандските копиеносци, която също е отблъсната от скасонската „стена от щитове“. Мястото на копиеносците е заето от нормандските рицари, чиято атака също се проваля и цялата армия на Уилям започва да отстъпва, като се разнася слух, че нормандския херцог е мъртъв. Това предизвиква безредна контраатака от страна на саксонците, които развалят строя си и се спускат да преследват норманите. В този момент Уилям се появява между войниците си, връща ги в боя и на свой ред контраатакува. Саксонската пехота, уморена от битката и дългия преход и неспособна да възстанови строя си се огъва и е разгромена от норманите. В този късен етап от битката, Харолд Годуинсон е улучен от стрела и умира скоро след това, което допълнително деморализира войниците му.

Смъртта на Харолд Годуинсон изобразена върху паното от Байо, разказващо историята на норманите в Британия

Смъртта на Харолд Годуинсон изобразена върху паното от Байо, разказващо историята на норманите в Британия

Победата на Уилям отваря пътя му към Лондон. При Хейстингс саксонците губят основната част от своите сили и кралството е завладяно без особена съпротива до края на същата 1066г. Уилям е коронясан за крал на Англия, с което поставя началото на нова династия и нова епоха за историята на британските острови.


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: