Втората Римо-юдейска война (115-117г.)


Юдейски въстаници се сражават срещу римски войници,

Юдейски въстаници се сражават срещу римски войници,

Конфликт:  II -ра Римо-юдейска война, известна още като Въстанието на Изгнаниците( מרד הגלויות ) 

Кога: 115-117г. сл. Хр.

Къде: Киренайка (дн. източна Либия), Египет, Кипър, Месопотамия, Юдея (Палестина)

Кои участват:

1) Римската империя

Армия: Няколко Легиона

Пълководци: Луций Квиет, Квинт Марций Турбон

Загуби: над 400 000 цивилни и войници

2) Юдейската диаспора*

Армия: Няколко десетки хиляди

Пълководци: Лука (известен още като Андрей), Артемион, Юлиян и Пап

Загуби: Десетки (може би стотици) хиляди

Войната накратко: 

Войната започва като стихийно въстание на еврейските общности в Киренайка и Кипър, които започнали поголовно избиване на римските граждани и местното гръцко население. Паралелно с техните действия, еврейските общности в Месопотамия се вдигнали срещу преминаващата армия на Марк Улпий Траян и започнали да избиват малките римски гарнизони, оставени от императора в новозавладените от него персийски градове в Месопотамия.  Трето огнище на въстанието избухнало в Ликия (дн. Турция), както и в Египет, което сериозно затруднило доставките с жито за римската армия, воюваща с Персия. Според Дион Касий Кокцеан 200 000 римляни и гърци били избити в Киренайка, а още 240 000 загинали в Кипър.

Римската империя и еврейското въстание от 115-117г.

Римската империя и еврейското въстание от 115-117г.

Водени от Лука, евреите от Кирена поемат на изток, превземат Александрия и изпепеляват местните египетски храмове, както и гробницата на Помпей. Изпратения срещу тях Квинт Марций Турбон успява да спре настъплението им, но еврейската съпротива е сломена едва през есента на 117г.  В Кипър евреите, водени от Артемион подложили на жестока сеч местното население, но в последствие били пометени от изпратената на острова римска армия. След края на войната,  в Кипър бил приет закон, забраняващ на евреите да се заселват на острова. Лука, преследван от Турбон напуснал Египет и пристигнал в Юдея, където заедно с братята Юлиян и Пап вдигнал местното население на бунт. Марк Улпий Траян възложил потушаването на това ново огнище на съпротива на романизирания берберски принц Луций Квиет, който се прочул по време на Дакийската война, а след това и в походите срещу Персия (Партия). Квиет обсадил еврейските сили в крепостта Лида и след продължителна обсада я превзел. Римляните се разправили жестоко с евреите в разбунтувалите се провинции, хиляди били избити, а целите  диаспори в Кирена и Кипър били ликвидирани.

Втората римо-юдейска война е и основната причина за избухналия през 130г. бунт на Бар Кохба в Юдея, довел до смъртта на над 250 000 юдеи, вдигнали се срещу император Адриан

* След Първата Римо-юдейска война (66-73г.), голяма част от евреите били прогонени от Юдея и разпръснати из цялото Средиземноморие.


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: