Отпорът на Британското консулство в Кабул


afghan-sherpur-assault

Конфликт: Втората Англо-афганска война

Кога: 03,09,1879г.

Къде: Кабул, Афганистан

Кои участват:

1) Британската империя

Армия: 75 души

Командир: сър Луис (Луи) Каваняри, лейтенант Уоутър Хамилтън

Загуби: 72 офицери и войници

2) Афганските бунтовници

Армия: над 2000, две оръдия

Командир: ???

Загуби: над 600 души

Историята на кратко:

Афганите атакуват укрепеното консулство с около 2 000 души бунтовници от Кабул, отхвърляйки призивите на местния емир да сложат оръжие и да запазят живота на британците. Каваняри е ранен в началото на вражеската атака, но въпреки това повежда мъжете си извън укрепената позиция, атакува на нож афганите, отблъсква ги и успява да се върне в консулството, където умира от раните си.

Пиер Луи Наполеон Каваняри - потомък на италиански аристократи, служили на Наполеон, Каваняри се издига в британската армия и служи в Индия, а по-късно и в Афганистан.

Пиер Луи Наполеон Каваняри – потомък на италиански аристократи, служили на Наполеон, Каваняри се издига в британската армия и служи в Индия, а по-късно и в Афганистан.

Неспособни да вземат британската позиция с пристъп, афганите докарват две оръдия и започват да обстрелват консулството. Лейтенант Хамилтън, който поема командването повежда оцелелите си войници в нова атака на нож и успява да овладее за кратко едно от оръдията, но са отблъснати от афганите. Хамилтън повежда две нови атаки с част от малцината оцелели. При втората трима от сепоите успяват да затлчаят дулото на едно от оръдията с коланите си, но са убити. Лейтенант Хамилтън посреща сам контраатаката на афганите, изпразвайки револвера си в редиците им, и загивайки с меч в ръка, пометен от противниковата вълна. Саможертвата му дава шанс на петимата оцелели сепои да се изтеглят обратно в тухлената баня на консулството.

Лейтенант Уолтър Хамилтън, носител на Кръст Виктория за храброст. Той е едва на 23 години, когато загива, водейки геройски своите малочислени сили

Лейтенант Уолтър Хамилтън, носител на Кръст Виктория за храброст. Той е едва на 23 години, когато загива, водейки геройски своите малочислени сили

След като всички британски офицери са мъртви, афганите предлагат на оцелелите сепои да пощадят живота им, но те отказват и атакуват за последен път, водени от своя лейтенант (джеминдар) Джеуад Синг. Последните бранители на консулството са убити, но не и преди Джеуад да убие осем от своите противници.

Афгански сепои от т.нар. Пехота на Водачите (Guide Infantry)

Афгански сепои от т.нар. Пехота на Водачите (Guide Infantry)

Макар Втората Англо-Афганска война да не носи никакъв значителен успех на британците, отбраната на консулството в Кабул се превръща в легендарен момент от британската история, равносилен на Аламо за американците и на имението Камарон за французите


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: