Рейдът на Ото Кариус


Отто

На 22 юли 1944 г. Ото Кариус начело на 8 Тигъра от 502-ри тежък танков батальон приближават селцето Малиново, което е превзето от части на 5-ти механизиран корпус. Кариус решава да проведе изненадваща скоростна атака използвайки само две от наличните му машини. Той потегля на максимална скорост към селцето последван от Тигърът на лейтенант Киршер. На входа на Малиновка стоят два танка Т-34, които той подминава. Съветските машини започват да въртят куполите си в посока на профучелият покрай тях Кариус, но това движение е забелязано от Киршер, който в рамките на секунди подпалва и двете машини.

В центъра на Малиново стоят още около 20 съветски танка, чиито екипажи почиват в селото. Първата машина забелязана от Кариус го изненадва. Тя прилича много на Кралски тигър пленен от руснаците. Всъщност това се оказва новият ИС-2 танк, а куполът му бавно започва да се завърта в посока на германеца. Кариус не се поколебава и ИС-а е отстрелян.

През това време Киршер също е пристигнал и двата Тигъра започват методично да унищожават противниковите машини. Повечето екипажи не успяват да достигнат танковете си и се разбягват оставяйки 17 Т-34 и 6 ИС-2 да горят в центъра на Малиново.


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: