Битката за Хасака, Сирия


След като офанзивата около Аин Иса поутихна, а ситуацията в Кобане беше овладяна, Хасака с епревърна в нората арена на кюрдско-даеш-кия* конфликт. Града е ключов административен, транспортен и икономически център и държи ключа към горното течение на Ефрат и пътя между Сирия и Ирак (изток-запад), както и главния път, водещ от Турската граница през Хасака към Деир ез Зор.

До скоро града се намираше в зона на примирие между Сирийската армия и кюрдите, но през пролетта двете страни влязоха в открит конфликт заради няколко спорни квартала в централната част на града. През последната седмица, Ислямска държава поднови натиска си към града.

Вчера, силите на Сирийската армия започнаха да напускат позициите си, премахвайки последната бариера между кюрдите от YPG и бойците на ИД, които веднага се впуснаха в ожесточен двубой, стремейки се да запълнят отворилия се вакуум. Целта на ИД е да поставят града под пълна обсада и същевременно да прекъснат пътя към Тел Брак и от там към Камишли, от където кюрдите могат да полиучават подкрепа както от иракските пешмерги, така и от силите на ПКК в Турция.

Image00001

*Даеш (потисник) е презрителното название, използвано от мюсюлманите за „Ислямска държава“. За нормалния, средностатистически мюсюл,манин, ИД не е нито ислямска, нито държава. Макар да се явява акроним на арабското наименование на организацията, (Дауа ал Исламиа фил Ирак уаш Шам) именно негативното значение, е това, което се влага от ползващите го.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: