Битката при Цорндорф


"Фридрих Велики в битката при Цорндорф пред полковете на фон Бюлов" от Карл Рьохлинг, рисувана през 1904г.

„Фридрих Велики в битката при Цорндорф пред полковете на фон Бюлов“ от Карл Рьохлинг, рисувана през 1904г.

Кога: 25,08,1758г.

Къде: Цорндорф, маркграфство Бранденбург (дн. Сарбиново, Полша)

Конфликт: Седемгодишната война (1756-63г.)

Резултат: Пруска стратегическа победа, тактически – без победител

Кои участват:

1) Кралство Прусия

Армия: 36 000, 167 оръдия

Пълководци: Фридрих II, фон Зайдлиц,

Загуби: 13 000 убити и ранени, 26 оръдия

2) Русия

Армия: 43 500 войници и 210 оръдия

Пълководец: Вилхелм фон Фермор

Загуби: 18 000 убити и ранени, 103 оръдия, 27 бойни знамена

Историята накратко:

След като руснаците нахлуват в Силезия в началото на август 1758г., граф Фермор търси вариант да се съедини с австрийските войски, командвани от фон Даун. Фридрих добре осъзнава, че подобно съединение би било пагубно за неговата малка армия и решава да бие враговете си на части. Възползвайки се от отличните възможности за предвижване и маневриране на своята армия, Фридрих пресича пътя на Фермор и го атакува.

Битката е открита с атака на пруската пехота срещу руския авангард, съставен предимно от новобранци. Руснаците престрояват бойния си ред от походна колона в линеен строй и приемат атаката на прусаците, задържайки вражеското настъпление. Решителна ту, се оказва атаката на пруската конница, командвана от талантливия фон Зайдлиц, който разбива руската кавалерия и в последствие напада пехотата. Междувременно, на срещуположния фланг, Фридрих повежда пехотните си полкове в маневра, подобна на тази при Льойтен – кралят иска да обходи фланга на руснаците и да го „сгъне“ с мощна атака, докато фронта се държи от по-малък брой пехотинци, атакуващи руснаците челно.

Проблемния терен – насечени хълмове и блата, не позволява на прусаците да се разгърнат и пречи на руснаците да се изтеглят в по-добра позиция. В крайна сметка, сражението се превръща в брутална фронтална конфронтация между двете линии. Барутът и на двете страни скоро привършва и сражението преминава в ръкопашно меле. В крайна сметка, опита и решимостта на прусаците, водени лично от краля си надделява над руската издръжливост.

След края на сражението, часове след залез, Фридрих споделя – „По-лесно е да убиеш руснаците, отколкото да ги победиш.“

Цорндорф е едно от най-кървавите сражения за целия XVIII век в Европа. Руснаците губят около 18 000 убити и ранени, както и над 100 оръдия и 27 бойни знамена. Прусаците плащат скъпо за победата – около 13 000 (или 1/3 от цялата армия) са убити или ранени.

Двете армии остават на позиция една срещу друга и на следващия ден, като въпреки сериозните загуби, руснаците не се оттеглят. Все пак, Фермор пръв се изтегля от бойното поле и по този начин не успява да се съедини с австрийците, което де факто изпълнява задачата, заложена от Фридрих.


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: