Кой кой е в Опозиционна Сирия


Image00001

През последните няколко дни, покрай включването на Русия на активни начала, за организациите, сражаващи се в Сирия се изказаха доста хипотези, значителна част от които граничат с абсурда. За да помогнем на средностатистическия читател да се ориентира в основните положения на Опозиционните сили в Сирия, ето на кратко, кои са водещите структури там:

Свободна Сирийска армия (ССА) – Създадена от бивши сирийски офицери, които през 2011 година напускат армията и се включват в гражданската война срещу президента Асад. Армията търпи редица поражения от засилващите се джихадиски организации в северна Сирия, най-вече Ан Нусра и Ислямска държава, които завзеха голяма част от териториите, контролирани през 2011 и 2012г. от ССА. Към момента Свободната армия разполага с около 50 000 бойци, разположени най вече в провинциите Идлип и Алепо, както и в Югозападната част на страната, по протежение на границата с Израел и около Дамаск.Основните им съюзници са бойците от Ислямски фронт, YPG и Сирийския военен съвет. Състои се от десетина различни по-малки формирования, като например Южни сирийски фронт, действащ в района на Дараа.

Ислямски фронт (ИФ) – Сформира се от съюза на седем по-малки групировки през 2013г. Целта му е сваляне на Асад и въвеждането на Шариата като основна правна система на една ислямска държава, в която демократичната система се смята за нежелана. Ислямския фронт е основен съюзни на ССА на бойното поле, но идеологическите разлики между двете структури са сериозни и са в основата на непълната координация и биха представлявали сериозен проблем в случай на краен успех на коалицията им. Числеността на Ислямски фронт е вероятно около 50 000 души, разположен основно в провинция Идлиб и в Алепо. Техни части действат съвместно със ССА и в югозападните зони.

Джабхат ан Нусра – Фронтът Ан Нусра е джихадистка организация, подразделение на Ал Кайда в Сирия, изповядващо една от най-крайните форми на сунитския ислям – салафизма. Ан Нусра са значително по-малобройни като численост – 11 000, но силите им са добре тренирани, финансирани и въоръжени, а на тактическо и стратегическо ниво, лидерството им често надминава това на ССА и ИФ. Докато Свободната армия гледа на Нусра като на враг, ИФ са склонни да приемат Нусра като съюзници. Именно чрез посредничеството на ИФ, Нусра бяха привлечени в поредица от операции, насочени срещу правителствените сили през 2014г. Въпреки това, в градовете, поделени между Нусра и ССА има постоянно напрежение и чести сблъсъци.

Файлак ас Шам (Легионът Шам) – Съюз от 19 умерени ислямистки групи, действащ в провинция Идлиб и района на Алепо. Към момента си съдействат със ССА, и ИФ. Разграничават се от Ан Нусра, с чийто сили се конфронтират периодично.

Буркан ал Фурат (Вулканът на Ефрат) – съюзна формация, съставена от части на ССА и YPG, които оперират по поречието на р. Ефрат, най-вече срещу Ислямска държава. Именно те отвоючваха Тел Абиад, Кобане и Аин Иса от ИД.

YPG (Отряди за обществена отбрана) – Основните бойни сили на Сирийски Кюрдистан, YPG наброяват около 50 000 души, включвайки в състава си основно кюрди, но също така и турци, араби и разнообразни по произход контингенти от западни доброволци. Целта им е да защитят и консолидират всички територии с преобладаващо кюрдско население в Сирия. Основният им враг е Ислямска Държава, но на няколко пъти до сега кюрдите са се сблъсквали със сили на Асад, мака официално да не са се се конфронтират с правителството.

Сирийски военен съвет – Организация на сирийските и асирийските християни (Сириаци), чиято цел е да защити зоните, в които тези групи живеят от агресията на Ислямска държава. Наброяват около 2-3 000 души и действа най-вече в североизточна Сирия, в провинция Хасака.

Джаиш ас Санадид – бойците на племето Шамер, населяващо североизточна Сирия и наброяващо над 500 000 души.Основната им цел е да защитят земите си от Ислямска държава, във връзка с което действат в съюз с YPG.

Отделно от тези основни формирования, в Сирия действат десетки местни милиции, джихадистки и ислямистки групи, чиято идеология и цели варират в зависимост от мащаба им. Много от тези организации нямат постоянни съюзници и врагове, освен правителствените сили, с които се борят.

Изключително сложните взаимоотношения и липсата на о-значително единство сред опозиционните сили прави припознаването им като легитимна алтернатива на правителствените сили изключително трудно. Друг важен фактор е постепенната радикализация на немалко от тези групи в следствие на военновременната действителност в която живеят, както и в следствие на нежеланата външна интервенция. Нередко една група, доскоро числяща се към ССА или ИФ може да се присъедини към Нусра или ИД в следствие на поредния въздушен рейд, чийто бомби са поразили близки или роднини на бойците. С продължаването на конфликта в Сирия ще продължава и ескалирането на агресията в идеологията на отделните опозиционни сили.


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: