DE RE MILITARI XVIII


Untitled-2
В брой 18 на журнала De Re Militari продължаваме с фокуса си върху това как се отразява върху цивилните войната и сраженията в северния сирийска град Алепо. 300 000 са в капан на сблъсъците. В това издание пускаме обобщение на последните удари върху болници и клиники, които са жизненоважни за оцеляването на цивилното население в обсадения град. В този обзор сме включили статистика и предистория на т.нар.стратегия на изтощението, което се прилага в сирийската гражданска война. Близо 1 000 000 сирийци са подложени на обсади. Правителството в Сирия официално нарича тази тактика „коленичи или гладувай“.

Всички сили на терен – опозиция, джихадисти, правителство – използват обсади и атаки върху жилищни райони като средство за натиск. Удрянето на болници се превърна в оръжие на войната.

В началото на седмицата дузина въздушни удари поразиха цели в град Атареб, провинция Алепо. Общо 26 удара удариха държания от бунтовници град, убивайки 17 цивилни. След въздушните удари са поразени болница и клиники за първа помощ, като само болницата е ударена 4 пъти.

Клиниките и болницата предоставяха грижи за вътрешноразселени сирийци, загубили домовете си при сражения и бомбардировки. През изминалия месец в Алепо също бяха ударени няколко болници в бунтовническите райони.

Годините на въздушни удари сринаха почти изцяло болничната инфраструктура в най-големия сирийски град, Алепо. 5 от 8 болнични заведения в бунтовническите райони на града са затворени след като станаха неизползваеми.

Последните атаки върху болници и клиники бяха на 23 юли, когато руски и сирийски самолети поразиха 5 болнични заведения и банка за кръв в рамките на 24 часа.

За последните 3 месеца всяка болница в Алепо е била ударена поне веднъж. Това показват данните от терен, представени от „Лекари без граници“, Червеният кръст и медицински работници в Гражданска защита.

Между юни 2012 и април 2016, правителствените сили и техните съюзници са извършили 50 въздушни нападения срещу болнични заведения в самия град Алепо.

За същият период, опозиционните групи са атакували 3 болници в държаните от правителството райони в Алепо.

В този брой накратко обобщаваме и хаотичната картина в Южна Сирия, тъй като там се случват важни събития, които може да повлияят на динамиката на сирийската гражданска война. Също така, включили сме карти на Ирак и Сирия, а също и локални карти на фронтовите линии при Алепо и ситуацията в Южна Сирия. Брой 18 ще е последният преди кратка почивка до края на август, когато отново ще сме на линия. През това време, може да следите страницата на De Re Militari във Facebook, където ще публикуваме видео, снимки и новини от конфликтни зони по света.

БРОЙ 18 МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В:

КЛИН КЛИН

CALAMEO

ACADEMIA.EDU


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: