Ясуке – чернокожият самурай на служба при Ода Набунага.


tumblr_ncp7pswhwr1qdveljo1_500

Ясуке (в Африка се е наричал Йосуфе), пристига в Япония през 1579 от Мозамбик, като придружител на язуита Алессандро Валиняно, който получил назначение като инспектор на Йезуитските мисии в Далечния Изток. Ясуке пристига в Едо заедно с Валиняно през 1581г. и моментално предизвиква сензация. Стига се до там, че няколко души са стъпкани от тълпата докато се опитват да го огледат. Господарят на Япония – Ода Нобунага привиква Ясуке, но мислейки че цвета на кожата му е трик, го кара да се измие и изтърка, за да докаже че това не е мастило.
Нобунага веднага харесва чернокожия мъж, впечатлен от факта, че научава японски, както и от силата му. Ода включва Ясуке в личната си свита и го издига до ранг на самурай. Ясуке остава в свитата на Нобунага до смъртта му през 1582г., след което за кратко е част от охраната на сина му Набутана. След като се бори да защити своя господар от вражеска засада, Ясуке е пленен и предаден на Йезуитите, тъй като японците не се наемат да го убият.

От кратките описания, оставени от японците, става ясно, че Ясуке е бул висок 188см, кожата му е била „черна като въглен“ и е бил изключително силен и „доста привлекателен“


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: