10 идеи как да разпознаваме и да се пазим от историческите „партенки“


Манипулацията на историята е класически елемент от пропагандата. В началото на XXI век, с разширяване на високите технологии и свързването на голяма част от света посредством Интернет, разпространението на идеи стана възможно, бързо и доста безконтролно. Финансирано или доброволно, появиха се безброй сайтове, групи, Фейсбук страници и т.н., които се стремят да покажат някаква версия на историческата истина, обслужвайки определена идея или поставена цел. Това води до създаването на повече или по-малко абсурдни публикации, чието съдържание няма нищо общо с действителността.

За съжаление, ниското ниво на усвояване на знанията по история по ред причини, които няма да коментираме тук, води до това, че голяма част от хората се оказват лесно манипуларуеми от популярно поднесена информация. Лошото е, че не всичко, което изглежда лъскаво, семпло и звучи приятно за ухото е вярно.

1) Следете заглавията

Заглавия, които звучат като „Шок! Разкриха…“ „Истината за…само тук“, „Разгадаха мистерията около“, „Скритите тайни на…“ обикновено крият зад себе си някаква посредствена, зле скалъпена теория, основаваща се на сензация, скандал или „нова достоверна информация“ за добре известно историческо събитие. Целта е да се преобърне света ви наопаки с някаква нова, неизвестна до сега информация, която да разконспирира критата до сега истина.

2) Следете съдържанието

Докато четете текста, обръщайте внимание на неговата структура, но и на начина, по който се описва дадения предмет на статията. „Партенките“ обикновено работят с повърхностни описания, нещата са представят бегло, неясно, а факти и цели процеси, които могат да оборят тезата на статията в зародиш често се пропускат изцяло. Внимавайте много и с цифрите които срещате. Колкото по-фантастични са числата в един текст, толкова по-скептично трябва да подхождате към тях. Най-просто казано, ако числото е с над 5 нули, значи имайте едно на ум.

3) Следете за коя епоха става дума

Добра идея е внимателно да се замислите за кой период от историята ще четете. Някои „партенки“ са така елементарно написани, че дори малко замисляне от типа „Но възможно ли е толкова голяма армия да е съществувала през 11 век?“ или „Имали ли са наистина подобна технология тогава?“ е достатъчно за да ви подскаже, че в Дания им нещо гнило (по Хамлетовски).

4) Внимавайте в картинката

Освен манипулация на текста, манипулацията засяга и визуалните средства – карти, снимки, картини, видеа, звуци и т.н. Това прави разкриването на манипулацията доста трудна за разгадаване. Какво можем да направим? Когато се касае за карта на някой съвременен конфликт, най-простия начин е да потърсите и другата гледна точка. Видели сте опозиционна карта на войната в Сирия? Ами потърсете и про-правителствена. Вижте къде се разминават и се поразтърсете из новините за да видите какво всъщност се е случило в точката на разминаване.

5) Следете източниците

За да бъде един текст достоверен, той трябва да се основава на източници. В историята това правило е аксиоматично. Никога не се доверявайте на 100% на текст, който не е посочил своите източници. Научните текстове винаги трябва да са придружени с бележки и библиография, а научно-популярните – с кратка библиография.

6) Избягвайте определени източници на информация

Ако веднъж сте хванали един сайт, страница или група че системно подправя информацията, търсейки целенасочен ефект  върху читателите си, спрете да го следите. Сайтове, които залагат на скандални заглавия и скандални текстове не са подходящ източник на информация. Ако се съмнявате в съдържанието на даден материал, сверете го с някоя от големите електронни енциклопедии. Противно на общоналоженото схващане, en.wikipedia.org е доста добър и лесен начин да получите проста, коректна информация за дадена личност или събитие. За съжаление, контролът върху информацията в българската версия не е на достатъчно добро ниво и английският вариант е далеч по-коректен.

7) Криворазбраното родолюбие

За съжаление доста неща в нашата история ни звучат тъжно, трагично и не много като повод за гордост. Това не означава, обаче, че трябва да пренаписваме историята така, че да ни звучи добре. Ако някога статия ви предлага патриотично-оптимистичен поглед върху миналото на народа ни, това само по себе си не е лошо, но трябва да бъдете много внимателни, когато четете за собствената си история. Поражения и катастрофи е имало доста и ние нямаме право да ги прескачаме, само защото не ни харесва.

8) Добри и лоши

В реалния живот и в историята, кой е добър и кой е лош е въпрос на гледна точка. Истината, обаче, е че няма добри и лоши – има противостоящи си интереси, има победители и победени. Максимата гласи, че историята винаги се пише от победителите. Това е доста удобна формула, но не издържа проверката на времето. Дали след 10, 100 или 1000 години, хората винаги достигат до истината. Така че не се поддавайте на парадигми от типа „тази държава е добра, а тази – зла“.

9) Конспирацията

Много хора се изкушават да определят хода на историята на база на Тайния заговор на някаква организация, която цели да властва над света. Илюминати, масони, тамплиери и какви ли още не организации са набеждавани за това. Простата аритметика показва, че подобни групи са съществували винаги в историята ни, но едва през последните 200 години се говори за техен заговор. Ами през предходните 8000? За съжаление трагичната поредица от войни и катастрофи не е внимателно планирана схема за световно господство, а са по-скоро стечение на обстоятелствата и пряк продукт на човешката алчност, късогледство и параноя.

10) ЧЕТЕТЕ!!!

Нищо, абсолютно нищо, не може да замени капацитета от знания, които самите вие натрупвате, четейки книги, публикации и статии. Четете много, четете постоянно, интересувайте се и най-важното МИСЛЕТЕ върху прочетеното. Разсъждавайте, съмнявайте, задавайте въпроси! Не е срамно да питаш, ако не знаеш! Ако някой ви се подиграе за въпроса – оставете го, хората, които се подиграват на откровения интерес на другите не заслужават и грам от вниманието ви.

Реклама

Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: