10 легендарни бойни формации…измислени от човешкото въображение


Военната история познава множество велики формации, оставили името си в легендите – аргираспидите, ветераните на Цезар, армията на Фландрия, старата гвардия на Наполеон… Но има и някои найисина паметни военни формирования, родени от въображението на най-великите меайстори на фентъзито и фантастиката. Тези формации са също толкова живи в паметта на читателите, колкото и истинските бойни отряди, кръстосвали бойните полета на нашия свят. Ето десет от тях:

1. Сардукарите на Падишах-императора (Sardaukar)
Image result for sardaukar
Поредица: Дюн
Автор: Франк Хърбърт
Свят: Селуса Секундус (планета затвор)

Сардукарите са войните-фанатици, върху които се крепи Империята на Познатата вселена, управлявана от Падишах-императорите от династията Корино в продължение на 10,000 години. Те се обучават в изключително тежки условия и в идеен план Франк Хърбърт ги взаимства от митовете за децата-роби (еничари и други подобни формации в Изтока). Сардукарите с аотлични стрелци и майстори на ръкопашния бой. Използват терор и безскрупулност за да смажат морала на своите опоненти.

2. Рицарите-джедаи (Jedi knights)
JediGeonosisArena

Поредица: Междузвездни войни
Автор: Джордж Лукас
Свят: Корусант

Орденът на джедаите не е класическо бойно формирование, подобно на другите, за които ще прочетете тук. Те са вид монашески орден, посветен на опазване на мира в познатата вселена чрез предотвратяване на конфликтите в зародиш. В продължение на хиляда поколения, те са главните миротворци, поддържащи крехкият баланс в Галактическата република. Спобностите им се дължат на връзката им със Силата – мистична енергия, която, на практика, движи вселената. Своите бойни умения и легендарна концентрация придобиват след много години обучение и тренировки, базирани на традиция, предавана хилядолетия наред. Джордж Лукас ги базира на смесица между европейски монашеско-рицарски ордени и самураите от Япония, на чийто кодекс той е голям почитател.

3. Ултрамаринците (Utramarines)Image result for UltramarinesПоредица: Warhammer 40,000
Свят: Магрейдж

Ултрамаринците са може би най-познатия елемент от армиите на Човешката империя. Доказали своята вярност и жертвоготовност в името на Бог-императора на хората, те са гръбнакът, който задържа човешкия Империум от разпад след пагубната Ерес на Хор. Ултрамаринците са пряк наследник на XIII легион, командван от примарха Роубът Гулиман и въплъщават в себе си всички висши ценности на имперската армия. След разпада на старата армия по време на ереста на Хор, Легионът на Ултрамаринците бива превърнат в източник на основните Септи от новата имперска армия.

4. Черният отряд (The Black Company)
Image result for the black company
Поредица: Хрониките на Черния отряд
Автор: Глен Кук
Свят: Сверът, Югът и Далечният юг (Глен Кук не уточнява името на своя свят)

Черният отряд е последният от великите свободни отряди (или роти) на Катовар, който кръстосват Северът и Югът в служба на различни господари. В продължение на своята 400-годишна история, Черният отряд се покрива и със слава и с безчестие, изпълнявайки своите различни договори и обхождайки света на длъж и шир. Отрядът постоянно мени своята численост и включва нови поколения, които да заменят падналите, като от оригиналния му състав е останал само спомена и летописите, които прилежно се водят поколение след поколение в книгата на отряда. Бойците в Черния отряд се отличават като хладнокръвни, закоравели ветерани, които мислят преди всичко за собствената си кожа. Глен Кук базира своите герои на наемническите формации от времето на Ренесанса и Религиозните войни.

5. Подпалвачите на мостове (The Bridgeburners)
Image result for Bridgeburners
Поредица: Малазанска книга на мъртвите
Автор: Стивън Ериксън
Свят: Ву (Wu), макар името да е неофициално

Подпалвачите на мостове (или Мостоваци) са елитно подразделение в армията на Малазанската империя, създадено по време на нейния възход при император Келанвед. Командир на подразделението е легендарният Уискиджак, а в частта влизат някои от най-жестоките и закоравели типове, служили под знамената на империята. Редом с тях участват и доблестни ветерани, чудаци, социопати и пиромани. Подпалвачите са експерти в използването на взривове и срутването на укрепления. Някои от тях са и доста талантливи магьосници, а след един случаен ритуал, подразделението се превръща в асценденти – местния еквивалент на полубожества. Стивън Ериксън базира подразделението на Черният отряд на Глен Кук, добавяйки към него допълнителна доза войнишки сленг и филосовски сегменти.

6. Неопетнените (The Unsullied)
Резултат с изображение за the unsullied
Поредица: Песен за Огън и Лед
Автор: Джордж Мартин
Свят: Светът на Огън и Лед

Неопетнените са елитно бойно подразделение от роби-евнуси, които се продават на всеки, който е склонен да заплати за службата им на госпоратите от Робския залив. Неопетнените се тренират от малки в сурова и жестока среда, да не познават милост и да са предани на господарите си, без да проявяват каквото и да е неподчинение. Неопетнените са най-добрата пехота в Света на Огън и Лед и са единствената бойна сила, успявала да устои на дотракските орди в открито сражение. Джордж Мартин базира армията от евнуси-воини на разнообразните практики за скопени гвардейци и пазачи на харемите, характерни за Северна Африка и Близкия Изток.

7. Стражниците (Warders)

Поредица: Колелото на Времето
Автор: Робърт Джордан
Свят: Светът на Колелото (реалнор нашият собствен свят)

Стражниците са елитен контингент от войни, майстори на меча, които защитават жените-магьосници Айез Седай. Стражниците служат по един или няколко, прикрепени към Сестрите (Айез Седай) посредством изкована с магия връзка, чрез която те придобиват повече сила и физическа издръжливост, както и усещане за емоциите и състоянието на своята Айез Седай. Връзката между Стражник и Сестра предпазва воина и от някои от ефектите, причинявани от слугите на Сянката, най-вече на ментално ниво. Освен че са най-добрите мечоносци в света на Колелото, Стражниците умеят да боравят с повечето познати оръжия, а в допълнение са и отлични следотърсачи.

8. Рицарите от Дол Амрот (Knights of Dol Amroth)
Резултат с изображение за knights of dol amroth
Поредица: Властелинът на пръстените
Автор: Джон Р.Р. Толкин
Свят: Ендор (Средната земя)

Рицарите от Дол Амрот са най-елитното подразделение в кавалерията на Гондор и вероятно най-добрата конница в цялата Средна земя по време на Войната на Пръстена. Храбри и неустрашими войни, Толкин базира своите герои на легендарните рицари от епоса за Артур в неговата средновековна версия. Рицарите на Дол Амрот са наричани и Лебедовите рицари заради герба на Дол Амрот – бял лебед върху син фон.

9. Сияйните рицари (The Knights Radiant)
Свързано изображение
Поредица: Архиви на Светлината на Бурята (The Stormlight Archives)
Автор: Брандън Сандерсън
Свят: Рошар

Сияйните рицари представляват съвкупност от десет отделни ордена на войни-магьосници, чиято задача е да защитават света от идването на Опустошителите (Voidbringers), движени от злото божество Омраза. Историята на Сияйните рицари остава забулена в мистерия (излезли са едва 2 от 10 книги), като най-голямата въпросителна остава причината за тяхното изчезване, няколко стотин години преди времето, в което се развива действието в поредицата. Освен отлични бойци, част от ордените се занимавали с наука, както в посока развитие на магическите умения, така и в по-естествения смисъл на думата. Всеки от тях имал специфична връзка с определен природен дух (spren), от който черпели силата си. В този смисъл, образът на Сияйните рицари напомня ан подобни сюжети в популярните японски анимации.

10. Рейдърите на Рейнър (Raynor’s Raiders)
635729025156253158
Поредица: Starcraft
Свят: Корхол

Наемническата армия на Рейнър, събрана от остатъци от колонисти и заселници на граничните планети в Сектора Кьопролу, Райдерите са едно от най-ефективните бойни звена в борбата с трансгалактическата заплаха – зергите. Подобно на други наемнически дружини, момчетата на Райнър включват пъстра палитра от различни образи – авантюристи, социопати, генетично модифицирани убийци и разбира се, мъже на честта. Миналото на бившите бойци от колониалните милиции често ги настига в хода на историята, което само добавя колорит към образа на наемниците.


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: