Още 10 легендарни формации…измислени от човешкото въображение


След неминуемия успех на предишната статия, нямаше как да не продължим да изброяване (а не да класираме!) легандарните бойни формации, родени от въображението на големите имена във фентъзито и фантастиката, както и от разработчиците на компютърни и настолни игри. И така, след джедаите, сардукарите и Черния отряд, идва ред на следващата порция изковани от фикцията легендарни подразделения.

1)  Пурпурната гвардия (The Crimson Guard)

Image result for return of the crimson guard

Поредица: Малазанска книга на мъртвите
Автор: Стивън Ериксън. Иън Еселмонт
Свят: Ву (макар името да е неофициално споменато от автора)

Пурпурната гвардия е най-легендарното наемническо подразделение в света на Малазанските хроники. Изковани около отмъщението на един човек – принц Казз Д’Авори и събрани с едничката цел да съкрушат Малазанската империя, Пурпурният отряд се сражава винаги в челните редици на съпротивата срещу разрастващата се империя. Отрядът се състои от две части – редовите наемници и Вречените – свръх-хора, обладани от силата на магическата клетва-ритуал, с която е създадена гвардията. Пурпурната гвардия е именно онова парче, което Ериксън заема от своя вдъхновител Глен Кук, авторът на „Черния отряд“.

2. Гвардията на Бялото Дърво (The Guard of the White Tree)

Image result for the white tree guard

Поредица: Властелинът на Пръстените
Автор: Джон Р.Р. Толкин
Свят: Средната земя (Ендор)

Гвардията на Бялото дърво е най-елитното пехотно подразделение на армиите на Гондор. Създадено за да защитава вътрешната крепост на Минас Тирит и да охранява Бялото Дърво (последната отломка от Древните Дървета на Валарите в Средната земя), Гвардията действа и като лична охрана на кралете на Гондор, а след секването на рода на Исилдур – като охрана на Наместниците. Гвардията рядко излиза в открито сражение, но нейните бойци формират последната преграда между Гондор и силите на Сянката.

3. Аша-ман (Asha-man)

Image result for asha-man

Поредица: Колелото на Времето
Автор: Робърт Джордан
Свят: Светът на Колелото (фактически нашият свят след около 6-8,000 години)

Три хиляди години след като Тъмния опорочава извора на мъжката магическа сила – сайдин, Прероденият Дракон Ранд ал Тор създава корпус от мъже, способни да използват тази опетнена сила. Макар покварата на Тъмния да води до неминуема лудост, Ранд преценява, че всяко оръжие, колкото и несъвършено да е, ще е безценно в борбата със сянката. Аша-ман се обучават при изключително тежки условия, като от всички форми на употреба на магията, те усвояват единствено онези, пригодни за сеене на разруха и смърт. Освен обучение в Едиснтвената сила, всеки от тях е има базови, а някои и доста добри, познания в боравенето с меч и ръкопашния бой.

4. Императорската гвардия (Adeptus Custodes)

Image result for Adeptus custodesПоредица: Warhammer 40,000
Свят: Тера (Земя)

Adeptus Custodes са най-висшето военно подразеление в Империума на хората, тъй като са натоварени с пряката задача да охраняват Бог-Императора на хората, както във времена на мир (каквито тази кървава вселена почти не познава), така и по време на Кръстоносните походи в Космоса, които владетелят води лично. След Ереста на Хор, Императорската гвардия охранва тронната зала на Бог-Императора, където той се намира в състояние на кома, окован за своя животоподдържащ Трон. За разлика от другите бойни части на Адептите, Кустодите са създадени пряко от Бог-Императора, а не посредством заемки от геномите на примарсите. Това означава, че всеки един от тях е ходеща машина за убиване, способна да се справи със стотици, ако не и хиляди врагове накуп.

5. Спартанците (The SPARTAN)

1898315-halo_wars_spartans

Поредица: HALO
Свят: Из цялата галактика

Спартанците са генно-модифицирани бойци, създадени чрез поредица от програми за супер войници, чиято цел е да се  създаде боеспособно, елитно ядро от бойци, които да се превърнат в гръбнака на човешките армии, сражаващи се срещу Съглашението – съюз от извънземни раси, контролиращ големи части от съзвездието Орион. С напредване на войните със Съглашението, се изменя и метода на набиране на спартанците, като крайната мярка е мобилизиране на деца от сиропиталища, които преминават през изключително сурова програма на обучение, преди да бъдат хвърлени в битка.

6. Бандата на Ястреба (The Band of the Hawk)

Поредица: Берсерк
Свят: Светът на Берсерк

Бандата на Ястреба е елитна наемническа част, основана от амбициозния и тайнствен Грифит (Белият Ястреб), която се сражава в разгара на Стогодишната война между Мидландското кралство и империята Чудер (или Тюдор в някои преводи). Бандата на Ястреба се прославя в редица сражения в служба на Мидланд, като освен лидерът и, централни фигури за възхода на наемниците са боеца Гътс и дясната рака на Грифит – смъртоносната Каска. Отрядът е изключително сплотен и целенасочен, а бойците в него са експерти в употреба на на различни оръжия, както и на воденето на бой от засада или в открито меле.

7. Гвардията на Чаплата (The Heron Guard)

Image result for The Heron Guard

Поредица: Myth
Свят: Светът на Myth

Гвардията на Чаплата е елитно войсково подразделение на империята Кат Бруиг и персонална стража на нейните императори. Гвардейците се избират сред най-добрите бойци в империята, като на всеки 7 години се провежда турнир, в който участват 100-те на-добри войни в Кат Бруиг и само най-добрите петима се допускат в гвардията. Освен че са отлични бойци, Гвардейците получават по-дълъг живот и се обучават в усвояването на целебна магия. По време на последователните надигания на РАзрушителя (the Leveler), гвардейците неизменно са в сърцето на организираната съпротива на свободните народи срещу ордите на злото.

8. Федайкините (Fedaykin)

Image result for fremen

Поредица: Дюн
Автор: Франк Хърбърт
Свят: Аракис

Федайкините са бойците на Фреманите – местното население на Дюн и потомци на древна секта, водеща началото си от разновидност на исляма, разпространила се в космоса по време на зората на човешката експанзия сред звездите. С възхода на Муадиб, федайкини става название само на най-елитната, лична гвардия на Пол Атрейдис, която го придружава по време на Космическия Джихад, които фремените повеждат в името на своя обещан пророк. Федайкините са изключително смъртоносни и издръжливи войни, чийто умения надвишават дори тези на легендарните сардукари.

9. Инквизиторите (The Inquisitors)

Image result for mistborn inquisitor

Поредица: Мъглороден
Автор: Бандън Сандерсън
Свят: Аш

Инквизиторите са най-елитните бойци, служещи на Лорд-Владетеля (безсмъртно същество, властващо над по-голямата част от света в продължение на над хиляда години). Инквизиторите са сътворени посредством кръвна магия (хемалургия), като посредством забивани в тялото им метални клинове, към душата им се прикрепят уменията, изсмукани от десетки жертви посредством кървави ритуали. Повечето инквизитори комбинират голяма част от достъпните форми на магията в света на Аш, свързани с манипулирането на различни видове метали и сплави и използването им за увеличаване на личните способности на владеещия ги. Освен че са способни да боравят със свойствата на няколко метала, Инквизиторите са и опитни бойци в ръкопашна схватка, а в арсенала им влизат и страховитите им секири.

10. Нощната стража (The Night’s Watch)…на Анхк Морпорк

Image result for ankh morpork night watch

Поредица: Светът на Диска
Автор: Тери Пратчет
Свят: Светът на Диска, град Анкх Морпорк

Нощната стража на Анхкх Морпорк не подлежи на рационално обяснение или описание. Първоначално съставена от само трима души – капитан Ваймс, сержант Колн и ефрейтор Нобс, тя постепенно се превръща в най-уважаваната (до колкото в този свят може да има уважение в чист вид) полицейска сила в многохилядния Анкх-Морпорк – най-големият град в света на Диска. В състава на стражата влизат върколаци, джуджета, вампири, зомбита, тролове, потомци на древни крале, гноми и дори оживели водоливници. Стражата е ветеран от безброй приключения и се справя със всичко от залавяне на опасни престъпници до налагане на мир между враждуващи държави.


Comments are disabled.

%d блогъра харесват това: