За Нас

д-р Александър Стоянов

Роден на 13 ноември, 1987г. в София. Завършил Националната Гимназия за Древни Езици и Култури (НГДЕК) „Константин-Кирил Философ“ с профил История. Продължава образованието си в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ със специалност История. Защитил е Магистърска степен по История на Европейската Експанзия и Глобализация в Лайденския Университет в Нидерландия. Доктор по история от Лайденския университет. Занимава се с военна история от 2005 г.. Повечето му научни статии и текстове, както и магистърската теза и докторската му дисертация са посветени на военната история. Предпочитан исторически период – Ранно-модерна История (1453 – 1776).

Фейсбук страница: Клуб „Военна История“

e-mail: klubvoennaistoria@gmail.com

Twitter: http://twitter.com/#!/voennaistoria

гл. ас. д-р Симеон Хинковски

Гл. ас. д-р Симеон Хинковски е завършил Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“ през 2003 г. След това продължава образованието си в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в специалност „История“. През 2015 г. защитава дисертация на тема „Генуезката република и българите XIII-XIV в.“ за придобиване на научна степен „доктор“. Участвал е в над 20 научни конференции, автор е на множество статии. Съавтор е в книгите „Дубровнишки документи за историята на България и българските земи XIII-XV“, том I (1230-1402 г.) и том II (1407-1505 г.), „Св. Димитрий Бесарабовски – светец на два народа“, „Интегриране на съвременни аудио-визуални и информационни технологии в чуждоезиковото обучение“, както и в монографията „Западната експанзия на Балканите: Военномонашеските ордени и италианските морски републики XII-XV век“. Д-р Симеон Хинковски е директор на музеите на Софийския университет, помощник-декан на Факултета по класически и нови филологии, изнася лекции в Историческия факултет на СУ. От 2020 г. е преподавател по история в Класическата гимназия. Основните му научни интереси са в сферата на средновековната история на България и морските търговски републики. Изследва архивите на Дубровник и Генуа и отношенията между България и тези републики главно в периода XIII-XIV век.

Александър Димитров

Александър Димитров е роден в София. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Св. Константин Кирил Философ“, активен член на клуб „Военна история“ към НГДЕК от 2019 г. и автор в училищното списание „Любословие“. Взима участие в X и XV Национални олимпиади по история и цивилизации, като на втората през 2022 г. успешно се класира за националния кръг. Интересът му към историята първоначално е насочен към Средновековието, но в последствие по-интересни за него се оказват историята на ранната Модерност (15-18 в.), развитието и структурата на тогавашните общества и последвалата ги вълна от революционни движения, които проправят пътя към сложната мрежа от геополитически взаимоотношения на нашето съвремие. По настоящем следва бакалърска степен по „Международни отношения“ в ЮФ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Александър Николов

Казвам се Александър Николов и съм 21-годишен студент в University of Glasgow и Radboud University. През 2020 завърших Класическата гимназия в София, където се зароди моята страст по историята. Още повече се запалих по тази сфера от образованието, специфично по военната история, когато станах член на училищния клуб Военна история. Сега, като член на екипа на Клуб „Военна История“, се радвам, че участвам в разпространяването на знания, както и в провокирането на дискусии и проучвания по най-различни теми от българската и световната история.

Александър Савов

Александър Савов е завършил Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“ (НГДЕК). По време на обучението си в гимназията развива познанията си по история като участва в ученическия Клуб „Военна история“ към НГДЕК и в редица състезания и олимпиади по история. Печели I място на Х и XIII национални олимпиади по история и цивилизации. Лауреат в VIII Ученическа научна сесия при УчИ-БАН, V и VI национален ученически конкурс „Пространство и време“, организиран от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и на V и VI ученическа конференция по история, организирана от школа „ИстОрика“ при СУ „Петко Р. Славейков, гр. Кърджали. Понастоящем е студент по право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на няколко статии в сферите на военната и политическата история. Предпочитан исторически период: Ново време (XV-XX век).

Беркант Исаев

Калоян Папазов

Историята, в частност военната, винаги е представлявала огромен интерес за мен. Завършил съм НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ с профил история. В момента уча политология в СУ „Св. Климент Охридски“ и смея да твърдя, че знанията, които съм добил в Клуб „Военна история“ към НГДЕК са доста по-практични за живота, отколкото от всяко висше образование, което можех да запиша. Зодия рак съм. Обичам да гледам всякакви спортове и киното ми е голяма страст. За мен участието ми в екипа на Клуб военна история е шанс да се срещам с хора, които споделят същата любов към историята, каквато изпитвам и аз, срещайки се и дебатирайки на различни теми, от Александър Македонски до Втората световна война.

Румен Георгиев

Тихомир Ценов


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: