Атлас

АТЛАС БЪЛГАРИЯ

 

АТЛАС ВИЗАНТИЯ

 

АТЛАС ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ

 

АТЛАС СИРИЯ, ИРАК И ЛИВАН 2014-15г.

 

АТЛАС ЙЕМЕН И ЛИБИЯ 2015г.

 

АТЛАС ИЗТОЧЕН ФРОНТ

 

АТЛАС ТРИДЕСЕТГОДИШНАТА ВОЙНА 1618-48г.


4 responses to “Атлас

 • Stefan

  Тези „Моголи“ не са ли „Монголи“ ?

 • Alexander Stoyanov

  Моголите не са Монголи, но се смятат за техни наследници и вероятно заради това взаимстват името. Моголите (Мугали, Мугули) са потомци на армиите, подчинени на Чингиз Хан, които се заселили в централна Азия и по-специално в Афганистан. Империята на Моголите е създадена от Захир ад-Дин Мухамад Бабур, владетел на Кабул и потомък на Тамерлан през 1526г. След като узбеките завладяват Самарканд, Бабур решава да насочи силите си към Северна Индия, където Делхийският султанат бавно се разпада. След битката при Панирпат (1526г.), Бабур подчинява целият Делхийски Султанат. Потомците му Акбар и Аурангзеб ще разширят империята на юг и изток и през 1700г. Империята на Моголите обхваща по-голямата част от днешна Индия. Империята е ликвидирана през 1858г., когато земите й окончателно стават част от Британската империя.

 • Guy de Mont Ferrand

  Имам забележки по картата от 1492 г.: Империята на инките е значително по-широка в средната й част (обхваща цялата планинска територия на дн. Боливия и малко от низините) и Средна Азия (по това време Чагатайски улус, мисля, вече няма, на север от „империята Минг“ има други монголски ханства итн.

 • Alexander Stoyanov

  Към 1490г., владенията на Чагатаите са ето тези – . Колкото до империята на Инките, se syglasqwam, è wkl\`wa àsti ot Boliwiq i Arventina, koito ne sa korektno otbelqzani.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: